Doties uz saturu

Kam darbs, tam maize

             Maize jau no seniem laikiem ir bijusi viens no nozīmīgākajiem pārtikas produktiem. Maiznieka arods ir viens no vecākajiem amatiem pasaulē, tāpēc 19. oktobrī 4.b klases skolēni kopā ar skolotāju Agitu un Valēriju, un Emīla mammu Kristīnu devās ekskursijā uz Aglonas Maizes muzeju.
              Ekskursijas mērķis bija iepazīt maizes cepšanas vēsturi, izbaudīt stāstus par maizi un maizes tapšanas senajām tradīcijām, piedalīties maizes cepšanas procesā, nogaršot Aglonas maizīti, stiprināt skolēnu pieķeršanos dzimtajai zemei, tās vērtībām un tradīcijām.
             Aglonas Maizes muzejā latviskā tautu tērpā ar latgalisku uzrunu mūs sagaidīja muzeja saimniece Vija Kudiņa. Kamēr cepās savām rokām izveidotie kukulīši, skolēni klausījās maizes stāstus, baudīja zāļu tēju un degustēja svaigu rudzu maizi ar medu. Latgaliskās noskaņas radīšanai skanēja latgaliešu tautas dziesmas.
              Maizes muzejā varēja apskatīt simtiem lietu, kas saistītas ar graudu pārstrādi un maizes cepšanu, kā arī uzzināt tādu vārdu kā sprigulis, lize, abra, abrkasītis nozīmi.
            Aglonas dabas skaistumu devāmies izbaudīt uz Kristus Karaļa kalnu, tas tika atklāts 2006. gadā un atrodas netālu no Aglonas bazilikas. Karaļa kalnā apskatījām vairākas lielas koka skulptūras, kurās atainoti Bībeles tēli.
             Ekskursijas laikā skolēni uzzināja ne tikai to, kā no maza graudiņa top silts maizes klaips, bet iepazina arī maizes ēšanas tradīcijas un galda kultūras mācību. Vislielāko prieku skolēnu sirsniņās radīja siltais, smaržīgais rudzu maizes kukulītis, kuru skolēni izveidoja savām rokām un aizveda mājās.
           Novēlam ikvienam izbaudīt maizes cepšanas noslēpumus!